Η λαϊκή τέχνη είναι η γνήσια, πηγαία δημιουργία κάθε λαού, που εκφράζει την ιδιαίτερη νοοτροπία του, την ιδιοσυγκρασία του, τη ζωτικότητα και πνευματικότητά του, την καλλιτεχνική, μα και κοινωνική συνείδησή του. Μέσα από αυτήν οι λαοί έχουν πολλές φορές διηγηθεί τους πόθους, τους καημούς τους, το πιστεύω τους, την πορεία της εξέλιξής τους ανάμεσα από τους αιώνες. Η λαϊκή τέχνη είναι, η πρώτη μορφή τέχνης και η πιο πλούσια, γνήσια και ειλικρινής. Είναι η τέχνη που άνθισε στην Ελλάδα τους δύο τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της:
Γενικό και κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής λαϊκής τέχνης είναι η απλότητα, η σχηματοποίηση του θέματος που θίγει, η αυστηρότητα της γραμμής και όχι σπάνια η έκφραση η
αφηρημένη, η γεωμετρική έκφραση. Έτσι λοιπόν ίσως περισσότερο από ότι σε όλους τους άλλους λαούς, στη λαϊκή μας τέχνη προέχουν τα γεωμετρικά σχήματα, τα τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβοι, μαίανδροι, σταυροί, ζιγκζαγκ κ.ά. Η καταγωγή αυτού του στιλ κρατά ακόμα από την αρχαιότητα.
Με τον καιρό ο γεωμετρικός χαρακτήρας περιπλέκεται με άλλες καλλιτεχνικές νοοτροπίες, που οφείλονται στις υπάρχουσες κλιματολογικές, φυλετικές, ιστορικές, κοινωνικές
συνθήκες.
Κεραμική
Ένας από τους περισσότερο αξιόλογους τομείς της χειροτεχνίας μας είναι η κεραμική. Στη χώρα μας, όπως πιστεύεται, ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κεραμική είναι ο Θαλής. Θεωρείται η τέχνη γυναικεία, αλλά στην πορεία διακρίθηκαν και πολλοί άντρες σαν περίφημοι αγγειοπλάστες. Στα εργαστήρια τ’ αγγειοπλαστικά εργάζονταν πιο πολύ άντρες, ενώ σήμερα δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ασχολούνται με την αγγειοπλαστική. Όπως και αρκετές άλλες τέχνες, η κεραμική χρησίμευε σε δυο πράγματα. Πρώτον στην οικιακή χρήση (τσουκάλια, κανάτες, σταμνιά, πιάτα, ποτήρια κ.ά.) και ύστερα στη διακοσμητική (διακοσμητικά πλακίδια για τα τζάκια, βάζα, φρουτιέρες, κηροπήγια κλπ.).
Μεγάλη αγγειοπλαστική παράδοση έχουν τα νησιά μας, ιδίως η Αίγινα, Σκύρος, Σίφνος, Σκόπελος, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος, Κρήτη, Κέρκυρα κ.ά. Εκείνα τα αγγεία που χρησιμοποιούνται για την καθημερινή χρήση γίνονται από απλό, κοινό, κοκκινόχωμα και ασπρόχωμα. Τα σχήματά τους είναι απλά, σεμνά και στερεότυπα. Τα διακοσμητικά αγγεία μπορούν να διαφέρουν ως προς το υλικό από το οποίο φτιάχνονται, εκείνο όμως που τα χαρακτηρίζει είναι η λεπτότητα, η ζωγραφιά, τα ωραία χρώματα και η ιδιορρυθμία στην εκτέλεση. Στα διακοσμητικά αγγεία διακρίνουμε τρεις τύπους γνωστούς. Τα φαγεντιανά, αυτά που έχουν μικρασιατική καταγωγή (της “Κιουταχείας” όπως λέγονται) και τα πήλινα.
Κεραμική Ελιά
Εδώ και χρόνια η εταιρεία μας έχει κεραμικά με σήμα την ελιά. Ένα ορόσημο για την επιχείρησή που μας ανέδειξε στο χώρο του κεραμικού. Η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με τη τιμή του κάνει τα προϊόντα περιζήτητα. Είναι διαθέσιμα σκέτα και γραμμένα greece. Δείτε όλη τη συλλογή μας στο κατάλογος μας και επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία. (Μόνο χονδρική.)
[pdf-embedder url=”https://bluesummer.gr/wp-content/uploads/2018/12/ELIA.pdf”]